Интересни факти за рапицата

Рапичното масло се добива чрез пресоване на дребните семена на рапицата, добити от красивите жълто цъфтящи растения от семейство Brassica. Маслото от рапица е богато на витамини от група B, А, D, Е и голямо количество микроелементи (фосфор, цинк, калций, мед, магнезий и други) необходими за организма. Рапичното масло съдържа особено високи количества Омега-3, десет пъти повече от зехтина, което го прави едно от най-използваните в кухнята. Поради високото съдържание на ненаситени мастни киселини, рапичното масло се препоръчва при борбата с високия холестерол. Също така има благоприятно въздействие върху кожата - овлажнява, подхранва и възстановява увредените клетки, облекчава възпалението и дразненето и ускорява заздравяването на тъканите.