Информация за пазара на рапица и канола, 08.04.24 г.

Актуализацията е изготвена от ISTA Mielke GmbH – Анализи и прогнози за световния пазар на маслодайни култури и семена - Хамбург, Германия. За повече информация и подробни детайли относно индивидуалните услуги на компанията може да посетите: www.oilworld.de 

Цените на рапицата на световния пазар се възстановиха значително през март, подкрепени от промяната в цените на растителното масло. В Северна Европа достигнаха $475 миналия месец, което е с 5% повече от месец по-рано, но все още изостават от $519 през март 2023 г. Лидерска позиция в покачването на цените през март заемаха палмовото и соевото масло, с частично двуцифрени печалби в резултат на ограничените експортни доставки. Възходящият тренд на двете основни растителни масла обаче загуби инерция. Слънчогледовото олио спечели пазарен дял напоследък, благодарение на разширяващите се ценови отстъпки, оказвайки известен натиск върху целия комплекс от растителни масла. Частично различаващите се основи в момента дърпат цените на растителното масло в двете посоки. Въпреки това считаме за вероятно факторите, подкрепящи възхода, да вземат надмощие в обозримо бъдеще.

 

Цените на рапицата в ЕС също се благоприятстват от очакваното затягане на вътрешните доставки през април/юни поради настоящите ниски запаси, причинени от все още сравнително голямата преработка на рапица в ЕС и забавянето на вноса през последните месеци. Комбинираният износ от Украйна, Австралия и Канада към ЕС-27 е намалял с 1,2 млн. т. или 22% през юли/февруари 2023/24 г.

Предварителните данни от индустрията предполагат годишно увеличение на преработката на рапица в ЕС от 7% през януари/февруари 2024 г., което води до рекордните 17,1 млн. т. през юли/февруари 2023/24 г. (срещу 16,3 млн. т. година по-рано). Очакваме преработката да се забави през следващите седмици и в най-добрия случай да съответства на нивото отпреди година през март/юни 2024 г.

Цените на рапичното масло в ЕС вероятно ще бъдат подкрепени от подобряването на маржовете на печалбата на производителите на биодизел през следващите седмици. Цените на RME скочиха с 6% до 1280-1290 щатски долара през седмицата до 4 април, подкрепени от движението на фючърсите на газьол. За разлика от това, цените на рапичното масло в Ротердам се повишиха незначително през разглежданата седмица, разширявайки отстъпката спрямо RME до най-високото ниво от октомври 2023 г. Друг подкрепящ фактор за цените на рапичното масло в ЕС може да се види в по-нататъшните значителни увеличения на цените на суровото палмово масло в Ротердам.

Относително стабилните цени на растителното масло вероятно ще благоприятстват преработката на маслодайни семена с висок добив като рапица през следващите месеци. Вижда се, че продължаващите високи нива на срив и недостатъчният внос намаляват запасите в ЕС под първоначалните прогнози в края на 2023/24 г. Това трябва да окаже подкрепа за цените на рапицата в ЕС през следващите седмици. Последните оценки на OIL WORLD предвиждат цените в Северна Германия да достигнат средно 500 щатски долара през април/юни, което е с около 5% повече от година по-рано.

Weitere Artikel

Информация за пазара на рапица и канола, 08.04.24 г.
11.04.2024 | ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ
Информация за пазара на рапица и канола, 08.04.24 г.