Deutsche Saatveredelung AG - 100-годишна история

„Нека всички се върнем към земята“ – отбеляза д-р Айке Хуп (Изпълнителен директор на DSV AG), докато приветства бизнес партньори, служители и гости на събитие на Федералната асоциация на германските растениевъди по повод 100-годишнината на DSV в селекционната станция Salzkotten/Thüle в края на месец Април.

„Това е мотото на нашата юбилейна година, защото почвата е един от най-важните ресурси на човечеството за осигуряване на храна. В продължение на 100 години DSV допринася за здравето на почвата и по този начин за устойчивия успех на селското стопанство едно своеобразно завръщане към земята и предвидливост, със здрави и високодобивни хибриди и интелигентни зелени системи.“

DSV означава проучване, отглеждане, производство и продажби от един източник: със 750 служители в 8 дъщерни дружества по целия свят. DSV реализира продажби на повече от 72 000 тона семена и оборот от около 250 милиона евро. Фокусът е върху тревни смески, фуражи, бобови култури, маслодайна рапица, царевица, зърнени и междинни култури. 

Запустелите пасища и недостигът на семена бяха причините фермери в Ландсберг ан дер Варте – днес Гожув Велкополски, Полша – да основат Deutsche Saatveredelung. Първоначално целта е била да се осигури производството на фуражни семена. Около десет години след основаването си, историята на DSV започва с отглеждането на фуражни култури. Последствията от Втората световна война обаче поставят компанията пред големи предизвикателства. Руската армия навлиза в Ландсберг в края на войната през 1945 г. Управляващият директор на DSV по това време спасява важен селекционен материал от Ландсберг и го отнася в Липщат в Северен Рейн-Вестфалия. Там той успя да възстанови DSV. Това поставя основата за по-нататъшен растеж. Така през 1951 г. DSV постига статут на най-голямата компания за производство на семена за фуражни култури в Западна Германия с около 5000 хектара производствена площ. През 1966 г. DSV започва отглеждането на маслодайна рапица. През 1974 г. DSV е една от 4-те селекционни компании, които основават търговската асоциация Rapool-Ring GmbH – Rapool днес означава качествена маслодайна рапица както на национално, така и на международно ниво. След обединението на Германия през 1991 г. DSV навлиза в областта на отглеждането на зърнени култури, като поема историческата станция за селекция на семена Leutewitz близо до Дрезден.

Международно значение

През 2023 г. DSV Group е международно успешна компания за отглеждане на семена с дъщерни дружества в Полша, Франция, Великобритания, Украйна, Холандия, Дания, Канада и Аржентина. DSV е известна и в международен план с успешното си отглеждане на тревни смески и бобови култури, както и с иновативното качествено отглеждане на маслодайна рапица и зърнени култури.

Специализирана селекция

В допълнение към централата в Липщат, компанията разполага с различни станции за селекция и производство на семена, тестови станции и производствени обекти. На повече от 1200 хектара се отглеждат адаптирани към мястото, здрави и ефективни сортове и хибриди в 9 станции в цяла Европа за нуждите на международните пазари и в зависимост от разнообразните климатични условия. 12% от продажбите са инвестирани в научноизследователска и развойна дейност. DSV използва най-съвременните съоръжения, оборудване и лабораторни техники за подпомагане на селекционната работа на полето, в оранжерията и лабораторията. Непрекъснатото по-нататъшно развитие, също и в рамките на различни изследователски кооперативи, е това, което прави DSV успешна. DSV работи съвместно с различни партньори от науката и бизнеса, групи по интереси и обслужващи институции.

Семепроизводство на най-високо ниво

Производството на семена е една от основните компетенции на DSV. Повече от 1600 фермери произвеждат семена на DSV на приблизително 50 000 хектара в Германия, Дания, Полша, Холандия и Канада. Семепроизводителите се контролират от специалисти на DSV, за да се гарантира висококачественото производство на семена. Вътрешни лаборатории също са на разположение за тестване на семена, както и модерни системи за заготовка и пакетиране в различни обекти на DSV за обработка на реколтата след жътва.

Подобряване на почвата през експертизата

DSV е новатор в разработването на нови, интелигентни системи за култивиране. Добре обмислените системи за култивиране допринасят за увеличаване на биоразнообразието, насърчават здравето на почвата и почвеното плодородие. Широката гама от сортове и хибриди на DSV й позволява да предлага оптимални решения, специфични за културите. Благодарение на широкия спектър от сортове и хибриди, DSV може да предложи решения, специфични за ротацията на културите.

„Ограниченията върху използването на продуктите за растителна защита и торове, рязко повишените цени на енергията и производството, както и климатичните промени, оказват значително въздействие върху селското стопанство. Сега е още по-важно да продължим да инвестираме в научноизследователска и развойна дейност в растениевъдството, за да можем да продължим да отглеждаме и предлагаме на пазара климатично стабилни, адаптивни и здрави сортове и хибриди. С тази визия и „близост до почвата“, DSV ще продължи да подкрепя клиентите си по най-добрия възможен начин в бъдеще“, каза Клайв Крюкемайер (изпълнителен директор на DSV AG) по повод юбилейните тържества.

По случай 100-годишнината са засадени 100 дървета в станциите на DSV по целия свят. Те са символ на растеж, близост до почвата и природата, издръжливост и устойчивост.

Ако искате да научите повече за историята на DSV, можете да се пренесете във времето на www.dsv-seeds.com.