Информация за пазара на рапица и канола

Актуализацията е изготвена от ISTA Mielke GmbH –  Анализи и прогнози за световния пазар на маслодайни култури и семена - Хамбург, Германия. За повече информация и подробни детайли относно индивидуалните услуги на компанията може да посетите: www.oilworld.de

           

Европейските цени на рапицата продължиха да се повишават през последната седмица на Семптември, достигайки нови върхови нива от 656 евро/т. в Северна Европа към 30 Септември, с 4,5 % повече през седмицата и доста над нивото от около 380-390 евро година по-рано. 

Средните цени през Септември се увеличиха с 8% спрямо предходния месец до рекордните 602 евро/т., като значително надвишиха нивото, регистрирано през месец Май, когато необичайно оскъдните запаси от старата реколта в ЕС бяха придружени и от намалените доставки от Канада.

Стабилните позиции на рапицата в Европа продължават да се запазват на високи нива, въпреки очаквания натиск от възстановяването на световните доставки на растителни масла (преди всичко на палмово и слънчогледово масло), и да поддържат цените на рапицата и рапичното масло значително  по-високи от тези на другите маслодайни култури и растителни масла в близък до средносрочен план.

 

Независимите силни нива на европейските цени на рапица се отразиха в повишаването на цената по отношение на американската соя в Ротердам до 153 щ. д. през Септември, което е най-високото ниво от 10 години насам. Това се сравнява с намаления от 10 до 45 щ.д., регистрирани през Ноември/Февруари 2020/21.

Въпреки малко по-голямото от първоначално очакваното местно производство, Европейските преработватели на маслодайни култури ще имат нужда да закупят поне 5-5,5 млн.т. от рапицата и канолата на световния пазар този сезон, изисквайки приемливи ценови премии в близък и средносрочен план. Интересно е да се отбележи, че страни като Пакистан, Япония и ОАЕ продължават да изнасят големи количества рапица и канола в последните месеци, въпреки значително повишените цени.

Настоящите цени на рапицата се поддържат и от нарастващите цени на рапичното масло. Недостигът на рапично масло беше породен от нетипично ниските добиви на канола от реколта 2021/22. Участниците на пазара проследяваха от близо официалните данни за преработка на рапица през Семптември и Октомври. Също така, преките последствия от тежките горещини и засушавания повлияха на по-ниския среден добив на канола през 2021г.

Предварителните данни, публикувани от Канадската комисия по зърнените храни, отчитат намаляване на съдържанието на масло при новата реколта с 2,7 пункта, до по-ниски нива от 41,4 %. Текущата ситуация с прогнозната преработка на канола от около 8,6 млн. т през периода Август/Юли 2021/22 (с по-ниски нива от 1,8 млн. т) и ниското съдържание на масло от тазгодишната реколта, допълнително понижиха прогнозните нива на производство на рапично масло до 220-240 хил. т.