log
Aктуална информация за пазара на Рапица и Канола

Актуализацията е изготвена от ISTA Mielke GmbH –  Анализи и прогнози за световния пазар на маслодайни култури и семена - Хамбург, Германия. За повече информация и подробни детайли относно индивидуалните услуги на компанията може да посетите: www.oilworld.de

           

Нарастването на цените на рапицата в ЕС до нови многогодишни рекорди през последната седмица на януари може да представлява добра възможност за фермерите да се възползват от пазара и да реализират останалите непродадени количества, въпреки че не е изключен факта цените временно да се повишат и над сегашните нива. На 29 януари фючърсите за м. Май на борсата МАТИФ затвориха на 439,75 €/т, което е с 7% повече от цената през изминалия месец и с 15% над нивото, регистрирано в началото на Ноември. Също така настоящите  цени на новата реколта (позицията за м. Август) са с 6% или с 23 евро по-високи в сравнение с края на Януари 2020 г. Повишението на цените беше още по-осезаемо при Канадската канола.

Диапазон на цените на Рапица Месечни цени – най- високи, най- ниски и средни нива
 Диапазон на цените на Рапица Месечни цени – най- високи, най- ниски и средни нива

Канадската канола поскъпна доста, независимо от нивата на европейската рапица напоследък, като фючърсите за м. Май в Уинипег дори се търгуваха с премии от по US $ 3-10 през втората половина на Януари,  за разлика от по- ниските цени със $ 60-70 от преди пет месеца, ценообразуващи старата реколта извън европейския пазар. Големите потребления на рапица  през първата половина на сезон 2020/21 значително намалиха запасите от канола в Канада към края на м. Декември.

[Textfeld: Диапазон на цените на Рапица Месечни цени – най- високи, най- ниски и средни нива] Недостига на рапицата за преработка, покачването на цените на соята на борсата  в Чикаго и цените на палмовото масло в Югоизточна Азия, се разглеждат като основните фактори, поради които цената на рапицата расте.   

Фабриките за преработка на рапица в ЕС надминаха очакванията за Юли / Декември 2020 г. След относително бавен старт, в момента те надвишават обема на обработената продукция, в сравнение с Ноември 2019, като увеличеното производство в Германия, Франция, Белгия и Полша компенсира по-малките обеми във Великобритания.

Предварителните данни и проучвания за развитието на индустрията прогнозират по-нататъшно увеличение на преработените количества рапица в ЕС до около 2,17 млн. тона през Декември, което е най-високият месечен обем от Декември 2016 г. насам. Отчасти отличните маржове при преработката на рапица, поддържани от покачващите се цени на рапичната продукция през последните седмици, вероятно ще запазят повишените нива през Януари/Март 2021 г. Твърде вероятно е преработката  на рапица да надвиши  и последната прогноза от 23,0 млн. тона, с поне 0,2 млн. тона за целия сезон, което от своя страна ще наложи рекорден внос на близо 6,5 млн. тона през Юли 2020-Юни 2021г.

Все пак, настоящите цени на рапицата в ЕС не отразяват оскъдните запаси от предходната  реколта. Ако цените на Канадската канола се запазят на тези високи нива, цените на рапицата в ЕС също трябва да отговорят с високи нива  – поне временно – за да са в състояние да привлекат допълнителен внос от Канада преди новата реколта.