log

Ние от Rapool разбираме това

Нова селекция хибриди на Рапул – 2018

Новите попълнения в портфолиото на Рапул България ЕООД бяха представени през месец май в с. Странско

Новата селекция хибриди на Рапул беше представена в края на месец май в открит ден в землището на ЗК „Доверие“, с. Странско, обл. Хасково. Посетителите имаха възможност да видят отблизо следните хибриди: ДАЛТОН, ДАРИОТ, ШРЕК  и новите попълнения: ФРАНКЛИН, ОРИОЛУС и КРИСТАЛ.

Хибридите  са с подобрен фитосанитарен профил благодарение на гена Rlm7 – за отлична устойчивост на Фома. Растенията са мощни, образуват голяма биомаса и здрави стъбла, устойчиви на полягане. Разклоненията започват от много ниско – близо до почвената повърхност, което позволява образуването на доста повече шушулки, а това респективно води до повишен добив.

Като стандарт на демо полето бе засят ДАЛТОН, който се доказа през последните години като високодобивен, подходящ за късна сеитба и с бързо развитие на есен. Затова той  се явявя отправна точка за сравнение и оценка на представянето на новите хибриди в демо опита.

ОРИОЛУС е един от новите хибриди, който беше представен в с. Странско. Това е най-ранният продукт в портфолиото на Рапул. По ранозрелост е наследник на познатия на фермерите РОХАН, който вече не е част от продуктовата листа на компанията. Специфично за ОРИОЛУС е, че остава зелен на полето до последно. Узряването му се случва една седмица преди жътва. Узряването на шушулките е равномерно както в горните, така и в долните етажи. Хибридът се отличава със здрав и стабилет хабитус при развитието си, шушулките са със средна големина, но са повече на брой. Разклоненията започват  почти от почвената повърхност и въпреки, че е ранен продукт, почти не отстъпва по добивност на ДАЛТОН, който е средно късен хибрид.

Следващият нов продукт, който Рапул представи, бе хибридът КРИСТАЛ.  Това е средно ранен до средно късен хибрид, чиито растения са мощни и с много разклонения. Първоначалните резултати за добив са повече от обещаващи. КРИСТАЛ е изключително подходящ хибрид за почвено-климатичните условия на Южна България. Както и останалите продукти от семейството на Рапул, това е хибрид с изключително мощно развитие и силен хабитус на растенията. А добивът е впечатляващ – и на зърно, и на масло.

Последен, но не на последно място, е хибридът ФРАНКЛИН, който при направените изпитвания от Рапул надмина топ хибридите на компанията – ДАЛТОН И ДАРИОТ. Очакванията ни са  този хибрид да се наложи на пазара като „универсалния продукт“, каквито бяха ВИСБИ, РОХАН и МЕРЦЕДЕС през изминалите години. ФРАНКЛИН, заедно с ДАРИОТ, е продукт, който ще бъде третиран изцяло с Root Power – продукт на Рапул, съдържащ микроелементи и аминокиселини, който цели да подпомогне развитието на кореновата система още на старта и да подпомогне пълното усвояване на хранителни вещества.

За повече информация относно новите хибриди на Рапул можете да се обърнете към Вашия регионален представител, или да посетите секция Хибриди от навигационното поле на сайта.