Обединено Кралство

Обединено Кралство

Брутни маржове за пролет и зима 2022

Зимната маслодайна рапица се счита за вторатата най-рентабилна култура за реколта 2022. Непосредствено до първата - фуражната пшеница (приблизителен зимен брутен марж от 909 долара/хектар), зимната маслдайна рапица се представя много добре през този сезон с приблизителн брутен марж от 904 долара/хектар.

Източник: https://www.yen.adas.co.uk/news/oilseed-yen-establishment-beauty-contest , 20.03.2022
Германия

Германия

Разширяване на глобалните площи с рапица с 2 %

Международният съвет за зърнени култури очаква глобалните площи с рапица да нараснат до 40 млн. хектара. Това би било с 2 % повече отколкото в настоящия вегетационен период. Към това допринасят и високите нива на цените. Очаква се площите за отглеждане да се увеличат, особено в най-важните региони като Канада и Европейският съюз. Много фермери са мотивирани да разширят своите площи с рапица поради производствените цени.

Източник: https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/rapsanbau-ernte-2022-weltweit-rekordniveau-589952, 20.03.2022
Франция

Франция

Рапицата достигна границата от 800 евро

В началото на 2022 г. рапицата достигна за първи път границата от 800 евро на MATIF, Париж. Наблюдателите виждат допълнително повишаване още по-голям обхват на цените в близко бъдеще. Това зависи от развитието на растенията в Южна Африка. През последните дни валежите оказаха голямо значение върху покачването на цените, седмици по рано беше много сухо, така че перспективите за реколтата бяха доста ниски, но все пак трябва да изчакаме за резултатите от жътвата.

Източник: https://www.topagrar.com/markt/news/matif-raps-knackt-die-marke-von-800-eur-weizen-enttaeuscht-etwas, 20.03.2022
Австралия

Австралия

Рекордни нива на реколтата се очакват в Австралия

Производството на зимни култури в Австралия достигна нов национален рекорд следвайки благоприятните условия през пролетта. Посевите бяха в добро състояние в края на зимата, а комбинацията от достатъчно валежи и умерени температури през пролетта допълнително подобриха перспективите за реколтата на национално ниво. Прогнозата за производството на канола достигна нов рекорд от 5,7 млн. тона или 27 % над предишния рекорд поставен през 2020-2021г.

Източник: ABARES Australian government, Department of Agriculture, Water and the Environment, https://www.awe.gov.au/abares/research-topics/agricultural-outlook/australian-crop-report/overview, 20.03.2022
Обединено Кралство

Обединено Кралство

Контрол над рапичната стъблена бълха

Съветът за развитие на земеделието и градинарството (ADHB), който представлява фермерите, производителите и други във веригата за доставки в Обединеното кралство, упълномощиха заедно с индустриални партньори, проект за качественото изучаване на биологията на рапичната стъблена бълха. Три различни опита показаха обещаващ контрол над бълхата: изборът на дата на сеитба, отглеждането на придружаващи култури и прилагането на дигестат върху лехите с разсади.

Източник: AHDB, 20.03.2022
Канада

Канада

Канолата е по-търсена от всякога

Наред с традиционния пазар за канола, пазарът на възобновяемите горива в Канада буквално гори. Търсенето на рапица за превръщането й в нисковъглеродно гориво нараства все повече. Канада се нуждае от по-голямо количество канола, за да може да се възползва напълно от високото търсене и износът на продукция. Настоящето търсене от 1,8 мил. тона за биогорива се очаква да скочи четворно до 6,5 милиона до 2030 г., споделя г-н Крис Вервeйт, изпълнителен директор на Канадската асоциация на преработвателите на маслодайни култури (COPA). Търсенето на биогориво от около един милиард литра годишно може да се удвои до 2,5 милиарда до 2030 г. Огромна възможност се очертава за фермерите в Канада.

Източник: https://www.manitobacooperator.ca/news-opinion/news/canadas-cinderella-crop-keeps-on-delivering-for-farmers/, 20.03.2022